Cum procedam cand dorim sa cumparam o casa?

Cum procedam cand dorim sa cumparam o casa?

Cumpararea unei case este un eveniment important in viata noastra poate cel mai important, acest lucru ne implica emotional dar si financiar.

Aparent pentru unii cumpararea unei case pare un lucru banal insa lucrurile nu stau chiar asa, mai ales daca nu aveti cunostiine minime in domeniul imobiliar.

Achizitionarea unei case o facem pentru termen lung si cum bine se stie noi romanii tezaurizam economiile prin ievestitii in case. Pentru ca sa nu aveti surprize neplacute va recomndam trei pasi importanti atunci cand doriti sa cumpatari o casa.

Pasul unu:

La primul pas trebuie sa stabilim bugetul necesar pentru achizitie, daca este din surse proprii este mult mai simplu, insa daca avem nevoie de un credit imobiliar trebuie sa mergem la banci, sa facem o simulare sa vedem cat putem sa imprumutam.Dupa ce stim care este bugetul trebuie sa stabilim ce fel de imobil dorim sa cumparam si binenteles unde dorim ca acesta sa fie.Trebuie sa ne hotaram in ce  sector, zona, cartier am dori sa ne mutam si alegerea trebue sa tina cont de serviciu, prieteni, scoli, gradinite, spitale, mijloace de transport in comun.Recomandam cautarea pe o singura zona astfel putem sa manageriem eficient ofertele de vanzare din piata.

Trebuie sa tinem cont si de faptul daca avem sau nu, un minim de cunostiinte in domeniul imobiliar sa stabilim de la inceput daca apelam sau nu la o agentie imobiliara sau daca alegem sa cumparam singuri.

Pasul doi:

La pasul doi stabilim cum incepem cautarea casei, daca alegem sa cumparam printr-o Agentie Imobiliara, recomandam ca inainte sa apelam la o agentie de preferat una cunostcuta si daca nu este una cunoscuta si nu am auzit de ea, trebuie sa verificam Agentia daca este de incredere.

Atentie! Sunt foarte multe ,,Agentii Imobiliare’’ care nu sunt acreditate sau nu au Agenti Imobiliari atestati in imobiliare sau pur si simplu sunt simplii intermediari care au infintat cate un S.R.L si nu au pregatirea profesionala pentru imobiliare.

Daca alegem sa cautam si sa cumparam singuri o casa, trebuie sa avem grija sa nu angrenam intermediari in tranzactie.Cautarea unei case incepe desigur in mediul online si pentru a gasi oferte imobiliare direct de la proprietari ar trebui sa cautam pe google urmatoarele cuvinte si expresii: case fara comision, imobiliare fara comision, case proprietari, apartamente proprietari, apartamente fara comision, case fara intermediari, case direct proprietari,case particulari, imobiliare proprietari.

Acele web site-uri care vor fi listate in prima si in a doua pagina google sunt recomandate  pentru ca va ofera anunturi imobiliare direct de la proprietari, insa daca alegeti sa cautati si pe alte site-uri de anunturi generale, selectati listarea doar a ofertelor de la proprietari.Un alt aspect important atunci cand suntem in cautarea unei  case si am gasit un anunt interesant  sa spunem ca pret, nu uitati sa intrebati la telefon daca este proprietarul, daca primiti un raspuns de genul ,, sunt reprezentantul proprietarului’’ sau ,, sunt imputernicitul’’ cu siguranta aveti de aface cu un intermediar  care o sa va perceapa un comision sau care va percepe un comision de la proprietar.

Atentie! Acele Agentii Imobiliare neacreditate sau intermediarii recurg la ,,Anunturi False’’ care au preturi sub piata pentru a atrage cumparatorii si cand intrebati despre acea oferta o sa primiti un raspus de genul ,, nu mai este de actualitate s-a vandut dar va putem oferi  alta casa’’ lasand impresia ca mai au astfel de oferte la preturi foarte bune. Va recomandam sa evitati astfel de ,,Agentii Imobiliare’’ sau intermediari, doar o Agentie Imobiliara serioasa va poate oferii servicii imobiliare de calitate.

Pasul trei:

La pasul trei trebuie sa aveti in vedere ca o oferta imobiliara buna nu va sta la vanzare mai mult de o luna de zile si aici ma refer la apartamente, garsoniere, deci atunci cand gasiti o casa care va place nu ezitati si cumparati-o!

Recomandam apartamentele fara amenajari recente pantru ca puteti negocia la pret si la case noi recomandam ca finisajele interioare sa fie la alegerea dumneavoastra intr-un buget pus la diaspozitie de catre dezvoltator.

Dupa ce ati gasit casa si ati batut palma cu proprietarul urmeaza perfectarea actelor de vanzare-cumparare.

Atentie! Daca cumparati prin  credit imobiliar asigurati-va ca stiti termenul exact de procesare a dosarului la banca, pentru a putea semna un antecontract sau eventual dati un termen mai mare de timp pentru semnarea contractului de vanzare-cumparare.Antecontractul poate avea si o clauza de prelungire a timpului de semnare a contractului pana la procesarea dosarului la banca pentru ca riscati sa pierdeti suma de bani data cu titlu de avans proprietarului.

Perfectarea actelor precontact , contract de vanzare-cumparare se se va face exclusiv la notariat cu respectarea legilor si normelor in vigoare.

Cu stima, expert imobiliar Eugen Chis, de la www.bazaruldecase.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *